Грипната ваканция породи напрежение около неприсъствените дни на учителите, предаде БНР.В

...
Грипната ваканция породи напрежение около неприсъствените дни на учителите, предаде БНР.В
Коментари Харесай

Учители и директори в спор какъв отпуск се ползва при грипна ваканция

Грипната почивка породи напрежение към неприсъствените дни на учителите,  предаде БНР.

В груповия трудов контракт би трябвало да се разпише ясно  какъв отпуск се употребява при положение на грипна или дървена почивка , с цел да няма опълчване и спекулации, настоя Диян Стаматов - шеф на столичното 119-о учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в образованието. Той изрази мнение, че  при сходни обстановки тези дни би трябвало да се употребяват от платения годишен отпуск.

Синдикатите са на друго мнение. Според тях това т рябва да бъде спомагателен ексклузивен отпуск над полагаемия.  Не е ясно обаче кой ще заплаща тези спомагателни дни. Стаматов уточни, че следва да се види дали Министерството на образованието ще има опция да поеме този разход.

Според него казусът поражда от груповия трудов контракт, признат през лятото на 2018 година

В него за първи път се появява един текст, обвързван с това, че когато има рискови обстановки, в които има наложително наставление от някоя институция, каквато да вземем за пример е здравната ревизия,  учителите би трябвало да бъдат в задочен ден  по отношение на образователните заведения, изясни шефът и уточни, че думата " задочен " е породила несъгласия, свързани с това дали учителите са в отпуск, или не.

Той напомни, че предходни години, когато е имало грипни или дървени ваканции, учителите са излизали в заплатен годишен отпуск, били са на работа, или са били в болничен. Според него  тазгодишното комплициране се дължи на това, че другите здравни инспекции са издали разнообразни документи  - при едни грипната почивка е била наложителна, а при други - целесъобразна. / news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР